środa, 20 lutego 2013

Obcinanie pazurków




        Obcinanie pazurków jest czynnością bezbolesną, której warto się nauczyć i wykonywać ją samodzielnie w domu. Do tego celu należy zaopatrzyć się w specjalne obcinaczki (nożyczki) do pazurków.


  
 

        Nożyczki powinny być dopasowane do wielkości zwierzęcia. Pierwsze od lewej na zdjęciu nadają się dla gryzoni, królików a także dla tchórzofretek.






        Wszystkie pazurki posiadają wewnątrz żywą tkankę tzw. miazgę twórczą, którą widać doskonale widać u zwierząt z białymi pazurkami. Obcinając pazurki nie wolno obcinać zbyt blisko żywej części pazura, gdyż spowoduje to krwawienie oraz ból.

        Pazurki obcinamy równolegle do podłoża, ok. 2 - 3 mm poniżej żywej (czerwonej) części pazurka.

        U zwierząt z ciemnymi pazurkami można spróbować dopatrzeć się naczynia patrząc pod światło, jednak gdy jest ono nadal niewidoczne musimy obciąć pazurek zdając się na naszą intuicję.

 


        W przypadku, gdy jednak przypadkowo uszkodzimy miazgę należy krwawiące miejsce przemyć jodyną. Zwierzę może przez kilka dni kuleć na zranioną łapkę, jednak nie powinno to spowodować żadnych poważniejszych następstw. Należy jednak skaleczoną łapkę przez kilka kolejnych dni obserwować.

         Pazurki należy regularnie obcinać u świnek morskich, królików i fretek. Pozostałe zwierzęta zwykle ścierają swoje pazurki same, a obcięcie ich może być potrzebne tylko w wyjątkowych sytuacjach.

przednia łapa
tylna łapa
Królik
5
4
Świnka morska
4
3
Fretka
5
5
Mysz
5
5
Szczur
5
5
Koszatniczka
5
5

         Powyższa tabelka zawiera orientacyjne długości pazurków niektórych zwierząt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz