Wśród
dostępnej na rynku oferty można znaleźć kaganiec niemal dla każdego psa.
Wyjątkiem są psy o krótkich płaskich mordkach tj. mopsy, pekińczyki czy shih-tzu.
Dla psów o nie spłaszczonej kufie produkowane są kagańce w różnych rozmiarach
od najmniejszych do ogromnych i z różnych materiałów. Jaki kaganiec będzie
najlepszy dla naszego psa?
Bez względu na to jaki model
kagańca wybierzemy bardzo ważną sprawą jest odpowiednie dopasowanie go do
naszego psa oraz to w jaki sposób psa do niego przyzwyczaimy.
Rodzaje kagańców
Kagańce metalowe – to
tradycyjne kagańce trwałe, dość higieniczne i wygodne – jeśli tylko są dobrze
dopasowane. Faktycznie powstrzymują psa przed użyciem zębów,
jednak ich minusem jest bolesność uderzenia innego psa lub człowieka takim
kagańcem - np. w naszą nogę. Kagańce metalowe produkowane są od rozmiaru „0” (dla naprawdę malutkich piesków) wzwyż. Występują też w
kilku dodatkowych formach oprócz standardowej.
Są więc specjalne kagańce:
·
kagańce dla jamników (i dla psów o dłuższej kufie niż u
większości psów),
·
kagańce dla sznaucerów - w różnych rozmiarach i o specjalnym kształcie
uwzględniającym długą brodę psa,
·
kagańce dla bokserów – o szczególnym kształcie,
·
kagańce dla psów użytkowych nazywane też kaganiec-klatka, dzięki
których kształtom pies ma dużą swobodę w otworzeniu pyska i
np. oddychaniu bez najmniejszych kłopotów także przez długi czas i w duży upał.
Kagańce metalowe są łatwe w utrzymaniu w czystości i ich zaletą jest duża przewiewność i
niezmienny kształt. Dobrze dopasowany kaganiec metalowy pozwala psu swobodnie
oddychać, nie uciska go i zwykle pozostaje dość czysty.
Kagańce plastikowe – robione są na wzór kagańców
metalowych. Są niestety znacznie mniej przewiewne, i niekiedy zbyt wąskie dla
wielu psów mimo różnych rozmiarów. W Polsce dostępne są głównie w różnych rozmiarach wersji podstawowej. Ich zaletą jest
lekkość, można je też łatwo myć. Ponieważ są dość elastyczne zdarza się, że
sprytny silny pies jest w stanie mimo założonego takiego kagańca wziąć w pysk
nawet piłkę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz