Szczury są czasami kojarzone z
brudnymi zwierzętami - nic bardziej mylnego.
Te gryzonie bardzo dobrze spisują się jako
zwierzęta domowe i zyskują sympatię wielu osób
Charakterystyka
Szczury to bardzo
towarzyskie i przede wszystkim niezwykle inteligentne zwierzęta. Są bardzo
bystre i szybko się uczą. Można nauczyć je wykonywać proste sztuczki. Nie lubią
samotniczego życia i na wolności łączą się w stada.
Żyją średnio ok. 3 lat. Bardzo przywiązują się
do swojego właściciela i słuchają jego głosu. Jednocześnie są to dość płochliwe
zwierzęta. Nie lubią przebywać w hałaśliwym otoczeniu z dużą liczbą ludzi.
Klatka
Powinna być
przestronna i możliwie duża. Szczury lubią przestrzeń i potrzebują się
wybiegać. W klatce powinny znaleźć się także sprzęty, które urozmaicą gryzoniom
przybywanie w zamknięciu.
Warto zainwestować w klatkę z wieloma
poziomami, a dodatkowo wyposażyć ją w huśtawki, rury, mostki, itp. Można także
włożyć do środka gałęzie, które dodatkowo urozmaicą wnętrze.
Pożywienie
Dieta szczurów
powinna być urozmaicona. Podstawą żywienia tych gryzoni są mieszanki ziaren i
orzechów. Oprócz tego można im podawać warzywa i owoce, takie jak jabłko,
banan, marchew czy pietruszkę.
Szczury chętnie jedzą też zioła i suchy chleb.
Dodatkowo zwierzęta te powinny dostawać też białko, w postaci mięsa lub
nabiału: jogurtu, białego sera.
Należy się
wystrzegać karmienia gryzoni tłustymi pokarmami, sałatą, cytrusami, kapustą,
żółtym serem i czekoladą.
Choroby
Gryzonie są bardzo
delikatne i czasem zdarza się, że zachorują. Najczęstszymi chorobami, na które
zapadają szczury to: mykoplazmoza, przeziębienia, zwyrodnienia i guzy.
Szczególnie narażone na infekcje są starsze szczury. Pierwszymi oznakami, które
wskazują na to, że zwierzęta nie są w najlepszym zdrowiu to wydzielina z nosa
lub uszu, ubytki w sierści i brak apetytu.
Hodowanie tych
gryzoni wymaga dużej cierpliwości i sporych nakładów pieniężnych. Jednak
wysiłek jest opłacalny ‑ wychowując szczura i bawiąc się z nim zyskujemy
oddanego przyjaciela.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz